Гома Альона

ЗАВЖДИ ОБИРАЙ СЕБЕ

Весілля, перші сімейні фото, мамині розчулені сльози… та скандування «Гірко!» І попереду ціле життя, молоді такі щасливі… І сімейне життя воно таке солодке! Але часто таки буває «гірко». 

Звичайно, ні одна сім’я не обходиться без конфліктів. Але бувають зовсім дивні стосунки. Він може пити, бити, жити за її рахунок. І ще ображати, зраджувати та принижувати. У неї в очах страх… і відчуття повної безнадії. Немає гідного доходу, квартири, немає до кого звернутися, і куди втекти. Є тільки діти, обов’язки і глухий кут. 

І ще є виправдання його: «Я була недостатньо жіноча, тому він мене вдарив». Або:«Я недостатньо піклувалася про нього, тому він зраджував». Іноді  доходить до абсурду:« Я сама його спровокувала, тому що зварила не смачний борщ». І тому він має право запустити в тебе ніж? Добре, що не попав. 

 І живуть у таких стосунках і 10, і 20 років. І щиро вірять, що зможуть переробити свого чоловіка, тільки треба ще трошечки постаратися. 

Існують в постійному очікуванні між двома страхами: залишитися і піти. Піти страшно, тому що:

1)  Немає куди

2)  Немає за що

3)  Соромно перед батьками і людьми. Бо скажуть: «Що ти за жінка, що не вберегла сім’ю?» 

4)  Не хоче залишити дітей «без батька»

 Але як перебороти страх і  реально діяти, коли здається виходу немає? Дуже просто. Завжди ОБИРАТИ СЕБЕ. Не сім’ю, не чоловіка і дітей, не батьків, не тих сусідів, які щось скажуть. Тільки себе!

Далі алгоритм простий. Прийнявши рішення обирати себе, ми починаємо мислити стратегічно: як я можу вийти з цих відносин? Що мені для цього необхідно? Хто мені може допомогти?

І знаходяться нестандартні рішення, звідкись появляються потрібні люди, відкриваються можливості. Найважчим є перший крок – взяти на себе відповідальність за СВОЄ життя і обрати СЕБЕ. Важко, болісно, неможливо. Але обирай!

В будь-яких ситуаціях. Завжди. Навіть в самих безнадійних… на перший погляд. 

Тільки так ми можемо прожити своє повноцінне життя. Іноді це вимагає неймовірних зусиль. 

Але воно того варте.

 

Ілюстрація до тексту: картина «Презент», авторка Корнієнко Оксана.